Kehitysvammaiset rovastikunnallisen kirkkopyhän vietossa Varkaudessa

Rautalammin ja Suonenjoen kehitysvammaiset tekivät 9.10 retken rovastikunnallisen kirkkopyhän merkeissä Varkauteen.

Rautalammin seurakunnan diakoni  Niina Leppänen ja Suonenjoen kaupungin kehitysvammaisten palveluohjaaja Mirjami Naumanen kokosivat Rautalammilta ja Suonenjoelta kolmisenkymmentä lähtijää Varkauteen kirkkopyhäpäivän viettoon.

Jo linja-automatka sinällään oli mukavaa vaihtelua päästä toiseen kaupunkiin ja vaihteeksi yhteiseen hengelliseen tilaisuuteen. Perille päästyä oli meille varattu lounas kirkon yhteydessä olevassa seurakuntasalissa, jonne meitä kokoontui runsaslukuisesti paitsi Sisä-Savosta myös Joroisista, Heinävedeltä, Pieksämäeltä ja tietysti Varkaudesta.

Lounaan jälkeen osallistuimme pääkirkossa pidettyyn selkokieliseen messuun, jonka toimittivat kehitysvammapappi Risto Tabell ja seurakuntapastori Arja Päivärinta.

Messun jälkeen olikin päiväkahvi odottamassa ja sen jälkeen meillä oli ilo kuunnella ukulelebändiä nimeltä Huru-uket!

Bändi soitteli entisajan mukavia lauluja, kuten mm.  ”Reissumies ja kissa”, ”Hummani hei”, ja erikoisena lisänä soitinten joukossa pyykkilauta ja kappaleena ”Onkimiehen Blues”. Tuo orkesteri sai yleisönsä eläytymään musiikkiin niin taputuksin kuin laulaenkin. Myös Esko Karvonen ja Markku Matilainen saivat vuoron lauluesityksilleen ja raikuvat aplodit niiden jälkeen.

Konsertin jälkeen lähtivät osallistujat hyvällä mielellä hyräillen koteihinsa. ”Oli mukava päivä”, todettiin useammallakin suulla autoon noustessa.

Teksti:

Retkellä mukana olleet kehitysvammaisten palveluohjaaja Mirjami Naumanen ja huoltaja Marja-Leena Väisänen.

Huru-uket-niminen orkesteri esiintyi kehitysvammaisten kirkkopäivässä Varkaudessa.
Huru-uket-orkesteri esiintyi kehitysvammaisten kirkkopäivässä. Kuva M-L. Väisänen.
kehitysvammaiset jumalanpalveluksessa Varkauden kirkossa
Jumalanpalvelus Varkauden kirkossa. Kuva M-L. Väisänen

KEHITYSVAMMAISTEN KEVÄTRETKI

Reipas 50 hengen joukko Suonenjoen Kehitysvammaisten tuen jäseniä ohjaajineen teki toukokuun lopulla retken Pieksämäelle, Partaharjulle. Aamu valkeni sateisena, mutta se ei lähtijöiden intoa lannistanut, olihan odotettavissa ennakolta saadun retkikirjeen mukaan virikerikas päivä Partaharjun toimintakeskuksen kauniissa maisemissa.

Saavuttuamme perille oli Vaalijalan pappi Rauni Tarvonen valmistellut meille ensimmäiseksi toimintahetkeksi selkokielisen messun, joka kovan sateen vuoksi oli siirretty toimintakeskuksen sisätiloihin, viihtyisään saliin. Messun teksti käsitteli edellisen rukoussunnuntain teemaa ja pääsimme myös toiminnallisesti mukaan viittomalla mm. virren ”Rukous on silta luokse Jumalan”.

Messun jälkeen jakauduimme kahdeksaan pikkuryhmään ja leikimme liikuntasalissa Luonto-Kim-leikkiä. Pikkuryhmä kerrallaan saimme katsoa ruudukolle aseteltuja yhdeksää luontoaiheista esinettä minuutin ajan, ja sen jälkeen pikkuryhmät poistuivat rakentamaan vastaavat esineiden kuvien ruudukot. Tehtävä oli sopivan haasteellinen, ja kaikki ryhmät pääsivät pisteille.

Maittavan lounaan jälkeen oli sadekin tauonnut, joten pääsimme tutustumaan läheiseen Ristikiven kirkkoon. Se olikin mielenkiintoinen, kiviseinäinen kirkko, josta puuttui katto. Rauni-pappi kertoi kirkkoon liittyvän tarinan, jonka keskeinen sisältö käsitteli kirkon alttarilla olevaa suurta kiveä. Se pinnalla oli luonnon muovaama risti. Kiven olivat aikoinaan löytäneet rippikoululaiset istuessaan kuuntelemassa metsässä papin sanoja ja raaputellessaan kiven päältä sammalta ja peitteitä. Äkäiset itikat ajoivat meidät pois ”metsäkirkosta” ja kävelyretkemme päätteeksi kokoonnuimme vielä pihalle leikkimään yhdessä. ”Jos sull` lysti on, niin kädet yhteen lyö” oli kaikille tuttu laululeikki, joten pihalla kaikui käsien läpse ja jalkojen tömistys ja hymyhuulin laulettu leikin loppu ”… sano  tottakai”! Arvuuttelimme myös Lasinallen syömien viiden centin kolikoiden lukumäärää ja monen arvaus meni lähelle, kunnes Markku arvasi oikein eli 220 kpl.

Loppukahvien jälkeen linja-automme olikin jo odottamassa ja autoon astuessa jokainen osallistuja sai palkinnoksi Kim-leikistä ja muistoksi päivästä kauniin kortin ja karamellin. Mukavan yhdessäolopäivän muisto mielessä matkasimme kukin omiin koteihimme.